Aan koekjes bakken heb ik echt leuke herinneringen. En nog steeds vind ik het erg leuk om te doen. Zeker in de aanloop naar kerst duik ik graag de keuken in om zelf kerstkoekjes te bakken. Dit recept is makkelijk om te maken en de koekjes lopen nauwelijks uit in de oven. Ideaal dus om mooie koekjes te krijgen, die je kunt decoreren. Door het toevoegen van kaneel en speculaaskruiden, krijg je heerlijke gingerbread achtige koekjes. Voor de oplettende kijker: “Ja dit is het recept voor roomboterkoekjes, maar dan iets aangepast”. En zo krijg je wel de lekkerste kerstkoekjes!
Speculaas- en koekkruiden zijn typische specerijen, die rondom de kerstperiode veel worden gebruikt. Ik vind ze alleen al heerlijk ruiken en helemaal als die geuren uit de oven komen. Vaak koop ik mijn kruiden kant-en-klaar, maar je zou ook je eigen speculaaskruiden kunnen maken. Ik begin er meestal niet aan, want ik slijt zakjes van deze kruiden gedurende het jaar. Iedere dag gebruik ik zeker 1 Γ 2 theelepels in mijn havermoutpap, maar ook verdwijnt er vaak wat in heerlijke (gezonde) baksels. En helemaal rondom de kerst. Het lijkt wel of ik dan iedere situatie aangrijp als excuus om iets lekkers te bakken met speculaas- en koekkruiden. Ik mag met recht zeggen dat ik er verslaafd aan ben! Herkennen jullie jezelf ook hierin?
Dus hup duik de keuken in om deze heerlijke kerstkoekjes te bakken. Uit dit recept haal je makkelijk een grote trommel vol!
Kerstkoekjes
Course: KoekjesDifficulty: Makkelijk40
stuks20
minutes15
minutes35
minutesIngrediΓ«nten
225 gram zachte ongezouten roomboter
225 gram kristalsuiker
380 gram bloem
1 ei
2 tl vanille extract
2 tl bakpoeder
1 tl kaneel
2 tl speculaaskruiden
snufje zout
- Decoratie
40 gram eiwit
200 gram poedersuiker
1 tl citroensap
(pure) chocolade
sprinkels
Werkwijze
- Verwarm de oven voor op 180Β°C en bekleed een bakplaat met bakpapier.
- Kneed met je handen de boter en suiker goed door elkaar. Voeg daarna het ei en vanille extract toe en kneed kort. Voeg nu in delen de bloem, bakpoeder en zout toe en kneed tot een samenhangend deeg.
- Laat het deeg 15 minuten rusten.
- Bestuif je werkblad met bloem en rol het deeg met de deegroller uit tot een plak van ongeveer een halve centimeter dik. Steek de vormpjes uit en leg op de bakplaat. De koekjes lopen niet uit. dus er hoeft niet heel veel ruimte tussen de koekjes te zitten.
- Schuif de bakplaat voor ongeveer 10-12 minuten in de oven. Zelf vind ik de koekjes het lekkerst als ze licht gekleurd zijn. Laat ze dus wat langer in de oven zitten als je van donker gekleurde koekjes houdt.
- Voor de icing mix je het eiwit samen met de poedersuiker en citroensap. Begin met het eiwit en voeg in delen de poedersuiker toe, terwijl je blijft mixen. Als laatste mix je ook een theelepel citroensap mee.
- Giet de icing in een spuitzak en knip een heel klein puntje eraf. Je kunt nu de koekjes naar wens decoreren.
- Smelt de chocolade au bain marie of voorzichtig in de magnetron. Dip de koekjes in de chocolade en versier met sprinkels naar keuze.
- Leg de koekjes op de bakplaat met bakpapier om uit te harden. Dit proces versnel je, wanneer je de bakplaat even in de koelkast legt.