Kruidnoten: wie is er niet dol op? Sinterklaas is weer in het land en de lekkernijen zoals kruidnoten en pepernoten liggen weer volop in de winkel. Helaas bevatten deze lekkernijen veel geraffineerde suikers en is het niet heel verstandig om er kilo’s van te eten. Het kan natuurlijk wel, maar echt gezond is het niet. Daarom maakte ik zelf een iets gezondere variant op de kruidnoten uit de winkel. Op de stroop na, bevatten deze kruidnoten geen geraffineerde suikers. Gezonde kruidnoten, dat klinkt toch fijn?!
De namen kruidnoten en pepernoten worden vaak door elkaar gehaald. De kruidnoot is eten we tijdens de Sinterklaas periode met zijn allen het meest. Deze lekkernij is gemaakt van tarwebloem en heeft zijn smaak te danken aan kruiden als kaneel, nootmuskaat, kruidnagel, gember en kardemon, ook wel speculaaskruiden genoemd. De kruidnoot is knapperiger dan een pepernoot en heeft over het algemeen een ronde vorm. Qua smaak lijkt de kruidnoot op een speculaasje. Een pepernoot is dus gek genoeg níet de noot die de Pieten meestal in het rond gooien. Dit snoepgoed is gemaakt van roggemeel en de structuur is te vergelijken met die van een taaitaai. De ingrediënten zijn ook totaal anders. Een pepernoot is namelijk gekruid met anijs en gezoet met honing. Ook is deze lekkernij heel anders van vorm. Pepernoten zijn vaak wat groter en hoekiger en zien er vrijwel nooit hetzelfde uit.
Kruidnoten zelf maken is helemaal niet moeilijk en juist super leuk om samen met de kinderen te doen. Dus ga jij aan de slag met dit recept voor gezonde kruidnoten? En als je dan toch lekker bezig bent in de keuken, wil je misschien ook wel deze vegan gevulde speculaas proberen.
Gezonde kruidnoten
Course: SnackDifficulty: Makkelijk4
porties20
minutes15
minutes35
minutesIngrediënten
100 gram havermout
100 gram speltbloem
3 medjoul dadels
60 gram kokosolie
3 el stroop (ik gebruikte appel-peer-dadelstroop)
1 tl bakpoeder
1 tl kaneel
2 tl speculaas- en koekkruiden
snufje zout
eventueel een scheutje plantaardige melk
Werkwijze
- Verwarm de oven voor op 180°C en bekleed een bakplaat met bakpapier.
- Ontpit de medjoul dadels en laat deze ongeveer 5 minuten weken in heet water. Maal de havermout in de hakmolen/keukenmachine fijn en schenk in een schone kom.
- Smelt de kokosolie in de magnetron of au bain marie.
- Snijd de medjoul dadels in kleine stukken en voeg toe aan de hakmolen/keukenmachine samen met de gesmolten kokosolie en stroop. Maal dit tot een samenhangend plakkerig geheel (het lijkt op karamel, maar dan wat dikker).
- Voeg aan de kom met havermeel, de speltbloem, bakpoeder, kaneel, speculaas- en koekkruiden en het zout toe en roer met een spatel door elkaar. Voeg hieraan het dadel-stroop mengsel toe en roer tot een samenhangend deeg. Is het te droog? Voeg dan een scheutje plantaardige melk toe. Is het te nat? Voeg dan nog wat extra speltbloem toe.
- Laat het deeg ongeveer 15 minuten rusten, voordat je er kleine balletje van maakt en deze op de bakplaat legt.
- Schuif de bakplaat voor ongeveer 15 minuten in een voorverwarmde oven. Laat de kruidnoten 5-10 minuten op de bakplaat buiten de oven afkoelen en leg ze daarna op een plank of bord, zodat de kruidnoten verder kunnen afkoelen.