Wat is jouw ultieme kickstart ontbijt? Voor Quaker en Lekkerensimpel ging ik de uitdaging aan om een heerlijk vullend ontbijtje te bedenken. Dat is deze gezonde crumble met appel en blauwe bessen geworden. Het perfecte kickstart ontbijt! Je kunt deze crumble de avond van tevoren al maken en ‘s ochtends alleen even opwarmen. Ideaal toch?! Serveer het bijvoorbeeld met wat yoghurt en extra blauwe bessen.
Waarom een gezonde crumble zou je denken? In een ‘normale’ crumble gaat vaak een flinke lading boter en suiker. En in deze crumble absoluut niet. Is hij daarom minder lekker? Nee, zeker niet! De crumble bevat naast havermout, ook wat van de nieuwe nuts & seeds granola van Quaker. In plaats van boter gebruik ik kokosolie en om het geheel iets zoeter te maken, voeg ik er een heel klein beetje kokosbloesemsuiker aan toe. Daarom mag je deze crumble niet suikervrij noemen, maar er zit wel een stuk minder suiker in dan in een normale variant. Daardoor is deze gezonde crumble met havermout niet alleen lekker als toetje, maar ook geschikt als ontbijt.
Onderstaand recept is voldoende voor twee personen, maar ik kan me ook voorstellen dat je dit lekker allemaal in je eentje opeet. Dat heb ik stiekem namelijk ook gedaan. En voelde ik me achteraf schuldig? Misschien heel even, maar het was me toch een partijtje lekker!
Gezonde crumble
Course: OntbijtDifficulty: Makkelijk2
porties5
minutes30
minutes35
minutesIngrediënten
2 stevige appels (bijvoorbeeld elstar)
2 handjes blauwe bessen
1 tl kaneel
1 el kokosbloesemsuiker
- Crumble
50 gram havermout
50 gram granola nuts & seeds van Quaker
20 gram kokosbloesemsuiker
75 gram kokosolie
1/2 tl kaneel
snufje zout
Werkwijze
- Verwarm de oven voor op 180°Cen vet een ovenschaal in met een beetje kokosolie. Schil de appels en snijd in kleine blokjes. Voeg dit samen met de blauwe bessen, kaneel en suiker toe aan een kom en meng goed door elkaar.
- Maal de havermout tot havermeel in de hakmolen of keukenmachine. Meng dit samen met de granola, suiker, kaneel, zout en kokosolie tot een kruimelig deeg. Dit kun je het beste gewoon met je handen doen. Als de granola te grof is, kun je dit nog wat fijner stampen.
- Bedek de bodem van de ovenschaal met het appelmengsel en strooi daarover het kruimeldeeg. Verdeel het deeg goed en schuif het geheel voor ongeveer 30 minuten in de oven. Als de bovenkant te snel kleurt, dek de schaal dan af met een stukje aluminiumfolie.
Notes
- Warm vind ik de crumble het allerlekkerste, maar je kunt hem ook heel goed de volgende dag koud serveren bij het ontbijt met wat yoghurt en extra blauwe bessen.