Als je carrotcake zegt begin ik meteen te glunderen. Zo’n lekker stukje taart gaat er namelijk altijd wel in. Maar iedere dag een stukje carrotcake vind ik niet zo heel erg verantwoord. Daarom ben ik altijd op zoek naar gezonde alternatieven. Deze carrotcake overnight oats is daar één van.
Overnight oats hoor ik je denken “wat is dat?” Vrij vertaald betekent het havermout de hele nacht laten weken. Overnight oats is een koude bereiding van havermout, waarbij je de havermout in melk de hele nacht laat weken in de koelkast. De havermout neemt het vocht uit de melk op, waardoor een koude pap achtige structuur ontstaat. Zelf maak ik mijn overnight oats graag in combinatie met chiazaad, Dit zaad bevat een hoop vezels en samen met de havermout zorgt dit ervoor dat dit ontbijtje erg goed vult.
Een tweede truc om een goed vullend ontbijt te maken is het toevoegen van groenten. Groenten bevatten weinig calorieën, maar geven wel body aan het gerecht. Ook hier zitten vaak een hoop vezels in, waardoor je een extra verzadigd gevoel hebt. Deze carrotcake overnight oats heeft zijn naam te danken aan de wortel en specerijen die worden toegevoegd. Het klinkt misschien gek om geraspte wortel aan je ontbijt toe te voegen, maar ik beloof je dat je dit bijna niet proeft. Zeker niet in combinatie met onderstaande ingrediënten.
Waar ik in de herfst en winter graag kies voor een warme bereiding van havermout, kies ik met het warme weer vaker voor deze koude bereiding. Het ideale hieraan is dat je je ontbijt de volgende ochtend alleen maar uit de koelkast hoeft te halen en meteen kunt genieten. Erg makkelijk als je je ontbijt bijvoorbeeld onderweg of op je werkt wilt eten.
Binnenkort volgt nog meer inspiratie voor variaties op de overnight oats, dus houd de website in de gaten.
Carrotcake overnight oats
Course: OntbijtDifficulty: Makkelijk2
porties5
minutes5
minutesDit recept is voldoende voor twee personen. Maak het de avond van tevoren klaar en laat een nacht in de koelkast staan.
Ingrediënten
60 gram havermout
20 gram chiazaad
60 gram geraspte wortel
200 ml amandelmelk
1 tl speculaaskruiden
15 gram rozijnen
4 el (kokos)yoghurt of kwark
Werkwijze
- Meng de havermout, chiazaad, wortel en speculaas kruiden in een pot of bak, die je goed kunt afsluiten. Schenk de amandelmelk erop en roer door.
- Laat het bij voorkeur de hele nacht in de koelkast staan.
- De volgende ochtend roer je er de rozijnen en yoghurt/kwark doorheen. Verdeel over 2 kommetjes en geniet. Maak eventueel af met andere toppings zoals banaan en noten.