Brood bakken doe ik helaas veel te weinig, maar met de kerst voor de deur vond ik het wel een mooi moment om weer eens wat te proberen. In plaats van dat ik eerst een ‘normaal’ brood probeer, ging ik gelijk voor een vegan kerstbrood.
Waarom vegan vraag je jezelf af? Gewoon, omdat ik graag een uitdaging aanga. Een recept van een ander volgen is leuk, maar nog leuker is het om zelf iets te bedenken en andere ingrediΓ«nten dan standaard te gebruiken. En zo geschiedde het dus ook met dit recept. De eerste uitdaging die ik aanging was het zelf maken van amandelspijs, maar dan vrij van geraffineerde suikers. Als basis gebruik ik hiervoor medjoul dadels. Hoe beter de kwaliteit, hoe lekkerder je spijs wordt. En man oh man wat vond ik deze spijs lekker zeg! Misschien nog wel lekkerder dan ‘normale’ spijs. Het sap en rasp van de limoen zorgde voor een frisse nasmaak. Ik heb dan ook alle spijs, die ik maakte verwerkt in dit brood.
Zo voor een eerste keer echt zelf brood bakken from scratch, pakte dit recept voor een vegan kerstbrood verrassend goed uit. Het is een heerlijk brood geworden, vrij van geraffineerde suikers, maar toch ontzettend smaakvol.
Weinig geduld om dit brood te maken? Probeer dan eens dit recept voor snelle pompoenbroodjes. Doet het ook erg goed bij het kerstontbijt.
Vegan kerstbrood
Course: OntbijtDifficulty: Gemiddeld1
servings3
hours15
minutes35
minutes3
hours50
minutesIngrediΓ«nten
350 gram speltbloem/havermeel (ik gebruikte een combinatie van deze twee)
150-200 ml amandelmelk
2 zakjes gedroogd gist
1 el ahornsiroop
100 gram plantaardige boter
200 gram gedroogde vruchten (rozijnen, cranberries, abrikozen, etc.)
rasp van 1 limoen
snufje zout
- Amandelspijs
150 gram medjoul dadels
150 gram amandelmeel
2 el ahornsiroop
sap + rasp van 1/2 limoen
Werkwijze
- Warm de melk op en voeg hieraan de gist toe. Laat dit even staan. Laat de vruchten 5 minuten weken in warm water. Ondertussen smelt je boter en voeg je dit samen met de ahornsiroop, bloem en zout toe aan een kom. Giet ook de melk met gist erbij.
- Als je een mixer met deeghaken hebt, kun je het met de machine ‘kneden’ tot een deeg. Dit duurt ongeveer 5 minuten. Heb je geen mixer, kneed het geheel dan met je handen. Na 5 minuten kneden ontstaat er een plakkerig, maar samenhangend deeg.
- Giet het water van de vruchten af en kneed dit door het deeg. Dek de kom af met een vochtige theedoek en laat het geheel op een warme plek 1,5 uur rijzen.
- Voeg alle ingrediΓ«nten voor de amandelspijs toe aan de hakmolen/keukenmachine. Mix het tot een plakkerig, maar samenhangend geheel.
- Na het rijzen kun je het deeg uitrollen tot een rechthoek of ovaal. Maak van de amandelspijs een staaf of rol en leg dit op een klein stukje van de rand (in de lengte).
- Vervolgens vouw je de rest van het deeg erover heen, zodat al het spijs mooi is ingepakt. Druk de randen goed aan en leg het geheel op een bakplaat met bakpapier.
- Laat dit nog een keer, afgedekt met een vochtige theedoek, nogmaals 1,5 uur rijzen.
- Verwarm de oven voor op 180 Β°C en schuif de bakplaat voor ongeveer 35 minuten in de oven.
- Laat het brood op een rooster goed afkoelen. Bewaar vervolgens in een afgesloten trommel of zak.