Wat mij betreft mag het pompoen seizoen nog heel lang duren. Van pompoencake tot pompoen pannenkoeken en van havermoutpap met pompoen tot pompoensoep, ik kan er geen genoeg van krijgen. Daarom vind ik het ook heel leuk om telkens een andere variatie op mijn gezonde pompoencake te maken. Dit keer ging ik voor de combinatie pompoen en sinaasappel en rolde deze heerlijke sinaasappel pompoen cake ineens mijn oven uit.
Sinaasappel past perfect bij de smaak van pompoen en pumpkinspice kruiden. Het zorgt voor een lekkere frisse touch. Echt een aanrader dus! Het fijne van deze cake is dat het geen geraffineerde suikers bevat. Het enige zoetmiddel in de cake is wat rijpe banaan. Als je kiest voor een goed rijpe banaan krijg je een heerlijke zoete cake, zonder dat je daarvoor nog extra suiker hoeft toe te voegen. Daarom is deze gezonde cake ook erg geschikt als ontbijt (to go). Ideaal, als je net als ik je ontbijt altijd meeneemt naar je werk.
Je snapt dat ik in de herfst heel vaak een gezonde cake met pompoen maak. Ideaal namelijk om aan je dagelijkse hoeveelheid groente te komen. Want per plak zit je op 20 gram groente. Dat klinkt misschien niet veel, maar ik eet zeker minimaal 2 plakken als ontbijt en dat is in totaal toch 40 gram groente. En met een minimaal dagelijkse hoeveelheid van 250 gram, is het fijn om gedurende de dag al wat groente binnen te krijgen.
Ben je inmiddels al overtuigd om deze heerlijke sinaasappel pompoen cake te proberen?
Sinaasappel pompoen cake
Course: TussendoortjeDifficulty: Makkelijk10
plakken10
minutes45
minutes55
minutesIngrediΓ«nten
200 gram gekookte pompoen
2 rijpe bananen
3 eieren
275 gram bloem
0,5 sinaasappel
1,5 tl bakpoeder
2 tl pumpkinspice kruiden
snufje zout
Werkwijze
- Verwarm de oven voor op 180 graden en bekleed een cakevorm met bakpapier.
- Doe de gekookte pompoen samen met de banaan en eieren in een keukenmachine of blender en mix tot een glad beslag.
- Doe alle droge ingrediΓ«nten in een kom en voeg hier de natte ingrediΓ«nten aan toe. Roer met een spatel tot een glad beslag.
- Rasp de schil van de sinaasappel en pers het sap uit. Voeg dit toe aan je beslag en roer met een spatel goed door elkaar.
- Stort het beslag in de cakevorm en schuif het bakblik voor ongeveer 45 minuten in de oven.
- Controleer met een prikker of de cake gaar is. Haal de cake uit de oven en laat minimaal 15 minuten in de vorm afkoelen.
- Haal de cake voorzichtig uit de vorm en laat helemaal afkoelen.
- Snijd de cake in 10 plakken en bewaar dit in een afgesloten trommel op een koele en droge plek.