Wist je dat ik jarenlang gedecoreerde taarten en cupcakes maakte? Hoewel dit redelijk tijdrovend is, vond ik het altijd super leuk om te doen. Dus toen Sukrin mij uitdaagde om een suikervrije mokkataart te maken, greep ik deze kans met beide handen aan.
Voor wie mij al een lange tijd volgt, weet dat ik ontzettend graag de suikervervangers van Sukrin gebruik in veel van mijn recepten. Van alle suikervervangers die ik tot nu toe heb geprobeerd, vind ik die van Sukrin het meest in de buurt komen bij ‘normale’ suiker. Zo zijn er diverse varianten beschikbaar, van normale suikervervanger, tot een vervanger voor basterdsuiker of caloriearme siropen voor over de pannenkoeken.
Voor het recept van deze suikervrije mokkataart heb ik de normale suikervervanger en de Sukrin Icing gebruikt. Daardoor is de basis van deze mokkataart, ook wel biscuit genoemd, geheel suikervrij. Voor het biscuit heb ik daarnaast gebruik gemaakt van een combinatie van bloem en havermeel, daarmee behoudt het biscuit nog wel zijn luchtigheid, maar is het toch een stukje voedzamer. De koffie, de koffie botercrème en de nougatine samen zorgen voor de heerlijke mokka smaak.
Ik was in ieder geval heel blij verrast door de heerlijke smaak en structuur van deze taart. Zeker de moeite waard om een keer zelf te maken! En neem gerust een kijkje op snoepgezond bij taarten voor nog veel meer (gezonde) taartrecepten.
Suikervrije mokkataart
Course: TaartDifficulty: Gemiddeld8
stukken15
minutes25
minutes1
hour30
minutesIngrediΓ«nten
150 gram bloem
50 gram havermeel
4 eieren
75 gram suikervervanger
1 tl bakpoeder
- Botercrème
150 gram (plantaardige) roomboter
150 gram sukrin icing
1,5 tl koffie extract of flavourdrops mokka
- Extra ingrediΓ«nten/toppings
1 espresso
1 bakje nougatine
koffieboontjes ter decoratie.
Werkwijze
- Verwarm de oven voor op 170 graden en bekleed een ronde bakvorm (18cm) met bakpapier. Zelf bekleed in de bodem met bakpapier en vet ik de rest van de bakvorm in met bakspray en bestrooi dit vervolgens met bloem.
- Zorg dat de eieren op kamertemperatuur zijn. Doe ze samen met de suikervervanger in de kom van een mixer. En mix op hoge stand voor 10 minuten, totdat de eieren super luchtig zijn.
- Zeef de bloem, havermeel en bakpoeder boven de opgeklopte eieren.
- Roer met een spatel totdat alles is opgenomen.
- Doe het beslag in de bakvorm en schuif in de oven voor ongeveer 25 minuten.
Controleer met een prikker of het biscuit gaar is. - Haal de bakvorm uit de oven en laat het biscuit minimaal 10 minuten in de vorm afkoelen. Verwijder voorzichtig de bakvorm en laat het biscuit verder op een rooster afkoelen.
- Botercrème
- Zorg dat de boter op kamertemperatuur is.
- Doe de boter samen met de icing en een theelepel koffie extract in de kom van een mixer.
- Mix op hoge stand voor 10 minuten, totdat je een luchtige crème hebt. Proef of de crème goed op smaak is, voeg eventueel wat extra koffie extract toe.
- Taart afmaken
- Snijd het biscuit doormidden.
- Besprenkel de bodem met espresso. Je hebt waarschijnlijk niet alles nodig.
- Doe de botercrème in een spuitzak en verdeel 1/3 van de crème op het biscuit. Smeer netjes uit met een spatel.
- Doe de andere helft van het biscuit erop en smeer de zijkanten en bovenkant van de taart af met de rest van de botercrème. Houdt een klein beetje over voor de toeven op de bovenkant.
- Druk de nougatine voorzichtig in de botercrème aan de zijkanten en bovenkant.
- Spuit met de overgebleven botercrème mooie toeven op de bovenkant van de taart. Leg op de toeven koffieboontjes.