Op snoepgezond kom je ook heel af en toe een minder verantwoord recept tegen. Over het algemeen probeer ik voor 80% in de basis gezond en verantwoord te eten en de overige 20% is voor ‘lekkere trek’. Een stukje chocolade sla ik dan ook echt niet over, evenals heerlijke sushi, pizza of een appelflap van de warme bakker. Waar ik ook een zwak voor heb is suikerbrood. Man, wat is dat lekker!
Ik kan me nog heel goed herinneren dat we dit als kind af en toe in het weekend kregen en wat keken we daar altijd naar uit. Dat ik het ooit nog zelf wilde maken, was natuurlijk logisch! Het staat al weet ik hoe lang op mijn ‘to bake’ lijstje. Hierop houd ik bij wat ik allemaal nog graag zelf zou willen maken. En een tijdje geleden was het eindelijk zover, ik dook de keuken in om zelf mijn eigen suikerbrood te maken.
En in een suikerbrood hoort natuurlijk echte parelsuiker. Deze zijn helaas niet in de supermarkt te verkrijgen, dus maakte ik een uitstapje naar de plaatselijke molen. Dat is een ware hemel voor thuisbakkers. Ik moet me dan ook altijd beheersen om niet teveel te willen kopen.
Wat is het ingrediΓ«nt wat dit suikerbrood nu zo lekker maakt? Naast de echte parelsuiker is dat voor mij ook de gembersiroop en kaneel. Deze twee smaakmakers geven dat heerlijke bijzondere smaakte aan het suikerbrood. Als ik de woorden van mijn vader moet geloven, dan is dit brood nog lekkerder dan wat je bij de bakker in Friesland kunt krijgen.
Heb je smaak van brood bakken te pakken, maar heb je de ingrediΓ«nten voor dit recept niet in huis? Probeer dan eens dit recept voor mueslibollen.
Suikerbrood
Course: OntbijtDifficulty: Gemiddeld1
brood2
hours15
minutes30
minutes2
hours45
minutesIngrediΓ«nten
350 gram patentbloem
10 gram gedroogd gist
10 gram zout
30 gram suiker
1 ei
150 ml melk
3 el gembersiroop
25 gram zachte roomboter
- Vulling
1 el kaneel
150 gram parelsuiker
Werkwijze
- Meng alle ingrediΓ«nten voor het deeg met de mixer met deeghaken. Laat de machine ongeveer 15 minuten zijn werk doen. Je hebt dan een soepel en samenhangend, maar plakkerig deeg.
- Bol het deeg met de hand op en smeer het in met een beetje zonnebloemolie. Leg het deeg terug in de kom en dek af met een vochtige theedoek. Het invetten zorgt ervoor dat het deeg niet aan de kom blijft plakken.
- Laat het deeg ongeveer een uur rijzen. Is het niet warm in huis, zet dan je oven op 40 graden en laat in de oven rijzen tot het volume is verdubbeld.
- Haal het deeg uit de kom en trek het deeg uit elkaar tot een ovale lap.
- Verdeel 1/3 van de kaneel en parel suiker over het midden van het deeg en sla de buitenkanten naar binnen. Druk het deeg weer uit en verdeel zo nog 2x de rest van de vulling.
- Uiteindelijk druk je het deeg uit tot het de breedte van het bakblik heeft en rol je het als het ware als een worst op met de naad naar beneden.
- Vet je bakvorm (ik gebruikte een stevige cake vorm) in en bekleed met bakpapier. Vet ook het bakpapier in en bestrooi met een beetje suiker.
- Leg het suikerbrood met de naad naar beneden in de vorm. Dek de vorm af met een vochtige theedoek of pedaalemmer zak en laat het weer een uur rijzen.Β
- Verwarm de oven voor op 200 graden en schuif het brood voor ongeveer 30 minuten in de oven.
- De kunst is om het brood wel af te laten koelen, voordat je het uit de vorm haalt en kan eten. Ik waarschuw alvast, dat wordt lastig!