De zomervakantie is begonnen en daarmee is ook het barbecue seizoen voor mij gestart! Zo vlak voor de zomer dacht ik: ‘ik doe eens gek en doe mezelf een mooie kamado barbecue cadeau’. Een handzaam en klein model, ideaal voor op het balkon. Het eerste gerecht dat ik op de barbecue klaarmaakte is deze salade van gegrilde groenten en rode bes. Door de groenten op de barbecue te bereiden krijgt het zoveel meer smaak dan wanneer je het in de oven of een grillpan grilt. Echt een aanrader mocht je dat nog niet eerder geprobeerd hebben.
Een heerlijke dressing, wat geitenkaas en natuurlijk de fris zure rode bes maken dit gerecht helemaal af. De rode bes zorgt voor balans in het gerecht door zijn fris zure karakter. Dit is een mooie tegenhanger voor de geitenkaas met honing. Hoewel ik geen vegetariër ben, eet ik wel geregeld vegetarisch. En met deze salade van gegrilde groenten en rode bes heb ik ook helemaal geen behoefte aan vlees. Het vult goed, zeker als je er ook nog wat brood bij serveert. Een echte vegetariër kan toch alleen maar blij worden van zo’n heerlijk barbecue gerecht?
Al eerder deelde ik twee heerlijke recepten waarin de rode bes centraal staat: een cocktail met rode bes en deze picanha met rode bessensaus. Bij Berrybrothers in het Limburgse Roggel telen ze deze prachtige rode vrucht. Ik mocht hen een bezoekje brengen en heb veel geleerd over de teelt en oogst van de Nederlandse rode bes. De rode bessen van Berrybrothers vind je terug in de schappen van de Albert Heijn. Naast rode bessen telen ze bij Berrybrothers ook ander zacht fruit, zoals frambozen en blauw bessen.
Benieuwd naar meer rode bessen recepten? Download dan het gratis receptenboekje van Berrybrothers. Of lees verder en kom er achter hoe je deze heerlijke salade van gegrilde groenten, geitenkaas en rode bes maakt. Easy does it!
Salade van gegrilde groenten en rode bes
Course: DinerDifficulty: Makkelijk2
personen10
minutes15
minutes25
minutesHeb je geen barbecue? Gril de groenten dan in een grillpan op het vuur.
Ingrediënten
1 puntpaprika
1 aubergine
1 courgette
1 venkel
50 gram geitenkaas (met honing)
80 gram rucola/veldsla
100 gram rode bes
Peper en zout
- Dressing
1,5 el olijfolie extra vierge
1,5 el balsamico azijn
1 el honing
Werkwijze
- Verwarm de barbecue voor (en breng tot een temperatuur van ongeveer 160-180 graden).
- Halveer de puntpaprika en verwijder de zaadlijsten. Snijd de courgette en aubergine in plakjes van ongeveer 1 cm dikte.
- Halveer de venkel en verwijder het onderste gedeelte (hart van de venkel). Snijd ook de bovenkanten eraf en bewaar eventueel ter garnering.
- Gril de groenten op de barbecue (of in de grillpan). Op de barbecue duurt dit ongeveer 10-12 minuten, in de grillpan gaat het wat sneller. Grill de groenten aan beide kanten, draai halverwege dus om.
- Snijd de aubergine na het grillen in vieren, halveer de plakjes courgette en snijd ook de paprika en venkel in slierten.
- Verdeel de rucola/veldsla over twee borden. Leg hierop de gegrilde groenten. Voeg peper en zout naar smaak toe.
- Roer de ingrediënten voor de dressing door elkaar en verdeel over de salade. Maak de salade af door het toevoegen van de geitenkaas en rode bessen.
- Serveer de salade met wat brood en/of andere gerechten van de barbecue.