Precies vier weken geleden op een prachtige zonnige dag reed ik naar het Limburgse Roggel om een kijkje te nemen bij de Berrybrothers. Dit is een familiebedrijf gespecialiseerd in het telen en vermarkten van Nederlands zachtfruit, met een passie voor rode bessen. Die dag heb ik een hoop lekkers mogen plukken en proeven, waaronder natuurlijk hun paradepaardje: de rode bes. Met dit fruit kun je alle kanten op, van zoet tot hartig en zelfs in deze cocktail komt de rode bes helemaal tot zijn recht. Benieuwd naar meer rode bessen recepten? Download dan het gratis receptenboekje van Berrybrothers. Vandaag deel ik een heerlijk hoofdgerecht waarin de rode bes centraal staat: picanha met rode bessensaus.
De picanha is een vrij onbekend stuk vlees hier in Nederland. In Zuid-Amerika is het echter meest bekende en meest gegeten stuk rundvlees. De picanha vormt het staartstuk van het rund en heeft een eigen uitgesproken smaak. Dit stuk vlees koop je niet in de supermarkt, maar bij de slager of zoals ik heb gedaan bij de Holy Hoeve. Kun je moeilijk aan picanha komen, dan kun je voor dit recept ook kiezen voor een goede biefstuk of entrecote. Picanha is ideaal om op de barbecue te bereiden, maar ook in de oven gaat het prima. In dit recept laat ik zien hoe je de picanha met rode bessensaus in de oven kunt bereiden.
Bij een goed stuk vlees hoort natuurlijk een heerlijke saus. Ik was ontzettend verrast hoe lekker de rode bes is als basis van de saus. Het fris zure karakter van de rode bes is, wat mij betreft, een perfecte match met de picanha. Terwijl het vlees staat te garen in de oven kun je de saus en bijgerechten maken. In ongeveer een uurtje kun je dus al heerlijk genieten van dit stukje vlees inclusief saus. Wil je weten hoe je deze heerlijke rode bessensaus maakt, lees dan snel verder!
Picanha met rode bessensaus
Course: HoofdgerechtDifficulty: Gemiddeld4
personen10
minutes50
minutes1
hourIngrediΓ«nten
Stuk Picanha van ongeveer 600 gram
1 sjalot
1 teen knoflook
150 ml groentenbouillon
125 gram rode bes
1 tl agavesiroop of honing
1 el maizena aangemaakt met 2 el water
Peper en zout naar smaak
Werkwijze
- Verwarm de oven voor op 100 graden.
- Laat de picanha minimaal 45 minuten op kamertemperatuur komen.
- Snijd de vetlaag van de picanha met een scherp mes in. Breng peper en zout naar smaak aan. Verwarm een pan op het vuur en smelt hierin een flinke klont roomboter.
- Bak de picanha eerst 6 minuten op de vetlaag en daarna nog 4-6 minuten helemaal rondom.
- Leg de picanha samen met het bakvet in een ovenschaal en schuif dit voor ongeveer 40-45 minuten in de oven voor een medium (/medium rare) bereiding. Wil je de picanha wat meer doorbakken, laat het dan wat langer in de oven staan. Haal de picanha uit de oven en laat rusten op een bord, afgedekt met aluminiumfolie.
- Verwarm in de pan van het vlees opnieuw een klontje roomboter. Snijd de sjalot en knoflook fijn en bak dit in de roomboter tot de sjalot glazig/ lichtbruin is. Schenk de bouillon erop en laat kort inkoken. Haal de pan van het vuur en pureer dit mengsel kort met een staafmixer.
- Verwarm een andere pan op het vuur (steelpan) en doe hier de rode bessen in. Na een paar minuten begint het te pruttelen en vallen de rode bessen uit elkaar. Help dit proces door de rode bessen met een vork te pletten. Schenk het mengsel van de sjalot en knoflook op de rode bessen en roer tot een egale saus. Voeg steeds een beetje maizena (opgelost in water) toe om de saus in te dikken. Als je de gewenste dikte hebt bereikt, haal je pan van het vuur. Proef de saus en voeg eventueel nog peper, zout en een klein beetje agavesiroop of honing toe.