Glutenvrije carrotcake
Cake, Gezonde tussendoortjes, Recepten

Glutenvrije carrotcake

Als je op Snoepgezond zoekt op carrotcake vind je diverse recepten, waaronder carrotcake donuts, een mugcake, wafels, ontbijttaartje, koekjes, etc. Je kan wel zeggen dat ik dol ben op carrocake 🙂 Wat echter nog ontbreekt in het rijtje recepten is een glutenvrije carrotcake. Daarom deel ik vandaag de lekkerste glutenvrije en gezonde carrotcake met jullie.

Steeds meer mensen moeten of willen glutenvrij eten. En ook als je glutenvrij eet, wil je lekker genieten van een gezond tussendoortje. Deze glutenvrije carrotcake maakte ik met het glutenvrije basismeel van Koopmans, super fijn om mee te bakken. Het is een 1 op 1 vervanger voor tarwebloem. Dus je kunt vanaf nu in elk recept waarin tarwebloem wordt gebruikt, dit vervangen voor glutenvrij basismeel. Inmiddels heb ik al een aantal gezonde cakes gebakken met het glutenvrij basismeel en ben er erg tevreden over. De smaak is goed en qua structuur doet het niet onder voor een cake met tarwebloem.

Om een gezonde cake lekker smeuïg te maken, voeg ik altijd wat boter of olie toe. En nee, die kleine hoeveelheid boter of olie zorgt er echt niet voor dat je cake niet meer gezond is. In deze glutenvrije carrotcake gebruikte ik de plantaardige roomboter van Blueband. Een heerlijk plantaardig alternatief voor roomboter om mee te bakken.

Uiteraard gaat er ook wat zoetstof in de cake, want zonder iets van suiker smaakt de cake nergens naar. Dit keer koos ik voor dadelstroop, een heerlijke toevoeging aan een cake. Maar je kunt de dadelstroop ook prima vervangen voor een suikerarm alternatief, bijvoorbeeld de syrup gold van Sukrin. Dit scheelt uiteindelijk iets in calorieën per plakje.

Ga jij deze smerige glutenvrije carrotcake proberen?


Glutenvrije carrotcake

Recipe by LindaCourse: TussendoortjeDifficulty: Makkelijk
Aantal

10

plakken
Voorbereiding

10

minutes
Baktijd

55

minutes
Totale tijd

1

hour 

5

minutes

Cakevorm van 20-22 cm

Ingrediënten

  • 125 gram glutenvrij basismeel van Koopmans

  • 100 gram glutenvrij havermeel

  • 150 gram geraspte wortel

  • 3 eieren

  • 100 ml (plantaardige) melk

  • 50 gram dadelstroop (of meer naar wens)

  • 50 gram gesmolten plantaardige roomboter Blueband

  • 2 tl speculaaskruiden

  • 1.5 tl bakpoeder

  • snufje zout

Werkwijze

  • Verwarm de oven voor op 175 graden en bekleed een cakevorm met bakpapier.
  • Klop de eieren samen met de gesmolten roomboter, (plantaardige) melk en dadelstroop met een garde los.
  • Voeg hier de droge ingrediënten aan toe en roer met een spatel tot een glad beslag.
  • Stort het beslag in de cakevorm en schuif in de voorverwarmde oven voor ongeveer 50-55 minuten.
  • Controleer met een prikker na 50 minuten of de cake gaar is, zo niet laat de cake dan nog een paar minuten extra in de oven staan.
  • Als de cake gaar is, haal je de vorm uit de oven en laat je de cake nog minimaal 15 minuten in de vorm afkoelen.
  • Haal de cake voorzichtig uit de vorm en laat verder helemaal afkoelen.
  • Snijd de cake in 10 plakken en geniet!

Notes

  • Je kunt de cake ongeveer 4-5 dagen in een afgesloten trommel in de koelkast bewaren. Of vries de cake na het bakken in plakjes in. Wel even goed luchtdicht verpakken.

Misschien vind je dit ook leuk

Popular Posts

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *