Het is vandaag de eerste zondag van de advent (aftellen tot aan kerst) en ik deel het recept voor deze heerlijke gingerbread wafels met jullie. Ook van het ontbijt met kerst maak ik graag een feestje. Natuurlijk mag een lekker plakje kerststol of kerstbrood niet ontbreken, maar deze gingerbread wafels ook zeker niet! Laat iedereen zijn eigen wafel(s) afmaken met toppings naar keuze, bijvoorbeeld rood fruit of cranberry compote, vers fruit en/of yoghurt/kwark. Gegarandeerd een feestje aan de ontbijttafel.
Zoals jullie van mij gewend zijn, maak ik van het ontbijt op zondag (of in de vakantie) graag een feestje. Geen bakje havermout of kwark, maar een lekkere stapel pannenkoeken, wafels of croissantjes. Om het uitgebreide ritueel compleet te maken, neem ik dit stiekem mee naar boven om hier vervolgens lekker in bed van te genieten onder het genot van een serie of film. Een betere start van de zondag kan je je niet wensen toch?
Het recept voor deze gezonde wafels kun je heel makkelijk lactosevrij maken door te kiezen voor lactosevrije kwark of yoghurt. Daarnaast kun je de bloem vervangen voor nog meer glutenvrij havermeel of voor glutenvrije bloem. Op deze manier kun je dit recept heel makkelijk aanpassen naar je eigen wensen. Zelf heb ik voor dit recept glutenvrij havermeel van Myprotein gebruikt. Ideaal om dit in bulk in huis te hebben. Ik gebruik het namelijk super veel in ontbijt- of bakrecepten.
Heb je geen wafelijzer, maar wel een bakvorm voor in de oven? Bekijk dan eens dit recept voor speculaas wafels uit de oven. Houd de website de komende maand in de gaten voor nog veel meer heerlijke kerst gerelateerde recepten.
Gingerbread Wafels
Course: OntbijtDifficulty: Makkelijk1
portie5
minutes10
minutes15
minutesIngrediΓ«nten
50 gram kwark (speculaas van optimel of rode vruchten)
1 ei
30 gram havermeel
20 gram bloem
1 tl speculaaskruiden
1/4 tl gemberpoeder
1 tl bakpoeder
1 el ahornsiroop (Sukrin)
snufje zout
optioneel: gedroogd of gevriesdroogde cranberries
Werkwijze
- Verwarm je wafelijzer voor volgens de instructies van het apparaat.
- Klop het ei samen met de kwark en ahornsiroop los. Voeg hieraan de droge ingrediΓ«nten toe en roer tot een glad beslag.
- Roer als laatste eventueel wat cranberries in kleine stukjes door het beslag.
- Spray je wafelijzer in met een bakspray en verdeel per wafelplaat een flinke eetlepel beslag.
- Bak de wafels in 3-4 minuten gaar. Herhaal tot je beslag op is.
- Serveer de wafels met toppings naar keuze.