Een lekkere chewy brownie, wie kan dat nou niet weerstaan?! Normaal gesproken zijn deze veel te lekkere brownies nou niet bepaald gezond. Het recept gaat vaak gepaard met een hoop boter en suiker. Niks mis mee op z’n tijd, maar wil je nu net iets vaker van zo’n heerlijke chewy brownie genieten, probeer dan eens deze gezonde pindakaas brownies.
De titel verklapt niet het geheime ingrediënt, waardoor deze brownies een stuk gezonder zijn en toch zo lekker chewy. Het geheime ingrediënt is namelijk zwarte bonen. Had jij dit kunnen raden? Bij zwarte bonen denk je niet meteen aan een ingrediënt om mee te bakken, maar dat kan dus wel degelijk! Samen met de pindakaas en dadels zorgt het voor een fantastische en chewy brownie. Precies wat je verwacht bij een goede brownie. Dat deze variant een stuk verantwoorder is, is mooi meegenomen, want hierdoor kun je net iets vaker genieten van een heerlijk stukje.
Ga je toch liever voor een brownie met boter en suiker? Al eerder deelde ik deze te leuke kerstboom brownies. Hier maak je meteen een goede indruk mee op je gasten. Overigens kun je deze looks ook creëren met deze gezonde pindakaas brownies. Snijd ze in plaats van in blokjes in driehoekjes, zodat je ze mooi kunt versieren als een kerstboom.
Pindakaas is één van de hoofdingrediënten en daarom is het belangrijk dat je een goede en lekkere pindakaas kiest. Zelf heb ik eigenlijk altijd alleen maar pure pindakaas in huis, zonder gekke toevoegingen. En met puur bedoel ik dat de ingrediëntenlijst bestaat uit pinda’s, olie en zout. Natuurlijk komt daar nog iets bij als je voor een bijzondere smaak kiest, zoals bijvoorbeeld karamel zeezout. Mijn favoriete pindakaas is die van de pindakaaswinkel. Het liefst in de smaak sport, karamel zeezout of dadel kaneel. Door je favoriete pindakaas in dit recept te gebruiken, worden deze gezonde pindakaas brownies nog lekkerder! Ga jij ze proberen?
Gezonde pindakaas brownies
Course: TussendoortjeDifficulty: Makkelijk9
stuks10
minutes25
minutes35
minutesJe kunt de brownie snijden in 9-12 stuks, afhankelijk van de grootte van de stukken.
Ingrediënten
200 gram zwarte bonen (uitgelekt gewicht)
2 eieren
50 gram pindakaas
100 gram (medjoul) dadels
75 gram bloem
30 gram cacaopoeder
40 gram pure chocolade in stukjes
50 ml (plantaardige) melk
1,5 tl bakpoeder
snufje zout
Werkwijze
- Verwarm de oven voor op 180 graden en bekleed een brownievorm (vierkant bakblik) met bakpapier.
- Laat de dadels ongeveer 10 minuten weken in warm water. Giet het water daarna af en knijp de dadels een beetje uit.
- Mix in een keukenmachine (of met de staafmixer) de zwarte bonen, de geweekte dadels, eieren, pindakaas en melk tot een glad beslag.
- Voeg de droge ingrediënten toe en mix kort mee of roer door het beslag met een spatel.
- Als laatste roer je de chocoladestukjes door het beslag.
- Stort het beslag in de vorm en schuif in de oven voor ongeveer 25 minuten. Controleer met een prikker of de brownies gaar zijn.
- Laat de brownies minimaal 10 minuten in de vorm afkoelen. Haal ze daarna voorzichtig uit de vorm en laat verder afkoelen. Snijd in 9-12 stukjes en bewaar in een afgesloten trommel.