Een van de lekkerste hapjes bij een high tea (of als ontbijt) vind ik toch wel de scone, mits deze heerlijk luchtig is. Want niets is zo vervelend als het een harde en droge bedoeling blijkt te zijn. Zelfs mijn favoriet, lemoncurd, maakt het dan niet goed. Gelukkig heb ik al een heel fijn recept voor heerlijke scones op iksnoepgezond staan en aan dat rijtje voeg ik nu deze cranberry scones toe. Uiteraard misstaan deze scones niet bij het kerstontbijt.
De combinatie van de zure cranberries met wat stukjes witte chocolade en speculaaskruiden is echt hemels lekker. Perfect voor het kerstontbijt. Denk je nu dat scones moeilijk zijn om te maken, dan heb je het helemaal mis! Het deeg meng je kort met de hand, laat je even rusten en vervolgens kun je er rondjes uitsteken. Het bakken in de oven is in 15 minuten gebeurd. En als de scones in de oven staan, kun je gerust de andere voorbereidingen voor het (kerst)ontbijt doen.
De cranberry scones kun je serveren met clotted cream en cranberry compote of jam naar keuze. Ik vind ze zelf het lekkerste als ze nog een beetje warm zijn. En als ik de eerste eenmaal op heb, dan kan ik ervan blijven eten. Zo lekker!
Cranberry Scones
Course: OntbijtDifficulty: Makkelijk8
stuks15
minutes15
minutes30
minutesIngrediënten
250 gram bloem
1 zakje bakpoeder
40 gram zachte roomboter
40 gram suikervervanger (Sukrin)
100 ml melk
50 gram ei
1 tl speculaaskruiden
50 gram verse cranberries
6 blokjes witte chocolade in kleine stukjes
- Clotted cream
100 ml slagroom opgeklopt
50 gram crème fraîche
Werkwijze
- Verwarm de oven voor op 240°C en bekleed de bakplaat met bakpapier.
- Kneed alle ingrediënten voor het deeg rustig door elkaar. Gemengd is in dit geval ook gemengd. Strooi een beetje bloem op je aanrecht en leg het deeg erop. Rol het deeg uit tot een plak van ongeveer 2,5 cm dik. Draai en deeg regelmatig, zodat het niet teveel kan krimpen. Laat het deeg op het aanrecht ongeveer 10 minuten rusten.
- Steek met een ronde uitsteker plakjes uit het deeg en leg ze op de bakplaat. Als je het deeg op nieuw uitrolt, moet je het eerst weer even 10 minuten laten rusten, voordat je er nieuwe cirkels uit kunt steken. Een tip: leg je de uitgestoken cirkels tegen elkaar aan op de bakplaat. Op die manier komen de scones in de oven mooi recht omhoog.
- Bestrijk de bovenkant van de scones met losgeklopt ei of een beetje melk.
- Verlaag de oven temperatuur naar 220°C en schuif de bakplaat voor 15 minuten in de oven.
- Voor een zelfgemaakte ‘clotted cream’ klop je de slagroom lobbig en roer je daar de creme fraiche door heen.