Typisch Amerikaans: deze chocolate chip cookies. In Amerika heb ik al heel wat van deze suikerbommen op. Het blijft af en toe namelijk best lekker! Daarom besloot ik om zelf aan de slag te gaan met het bakken van deze heerlijke koekjes. Het fijne aan dit recept is dat de koeken niet echt uitlopen en dus redelijk stevig blijven. Ook zijn ze daardoor niet heel knapperig, maar juist nog een beetje chewy. Precies hoe ik mijn chocolate chip cookies het lekkerste vind!
Van mij hoeft er in het deeg van de koeken zelf geen cacao verwerkt te worden, ik vind deze koeken juist zo lekker door de combinatie tussen vanilledeeg en chocolade stukjes. Als finishing touch voeg ik in mijn recept altijd nog wat noten en cranberries toe. Loopt het water je al in de mond? En het grootste geheim van dit lekkere koekje? Verschillende soorten suiker gebruiken en flink wat vanille. Mijn geheim is vanille eiwitpoeder: dit heeft een sterke vanille smaak en dat proef je goed terug. Klinkt dit koekje toch een beetje gezond 😉 Grapje natuurlijk! Dit koekje is er niet om verantwoord te snoepen, maar hier moet je op z’n tijd gewoon goed van genieten.
Liever zin in roomboterkoekjes? Bekijk dan eens dit recept.
Chocolate Chip Cookies
Course: KoekjesDifficulty: Makkelijk30
stuks25
minutes15
minutes40
minutesDit recept is voldoende voor ongeveer 30 koeken van normaal formaat. Je kan er zelf voor kiezen om ze kleiner, ofwel groter te maken.
Ingrediënten
150 gram zachte roomboter
70 gram kristalsuiker
40 gram witte basterdsuiker
40 gram donkerbruine basterdsuiker
2 eierdooiers
200 gram bloem
20 gram vanille eiwitpoeder
1 tl bakpoeder
snufje zeezout
100 gram witte chocolade
60-70 gram pure chocolade
2 handjes gedroogde cranberries
1 handje gemengde noten
Werkwijze
- Mix de roomboter met de suiker luchtig en mix er daarna de eierdooiers door.
- Meng in een andere kom de bloem, eiwitpoeder, bakpoeder en snufje zout. Voeg dit in twee delen aan het deeg toe en laat de mixer draaien tot alle ingrediënten goed zijn opgenomen.
- Hak de noten, cranberries en chocolade fijn en voeg dit aan het deeg toe. Laat de mixer weer rustig draaien tot alle ingrediënten zijn opgenomen. Als het goed is ontstaat er nu een samenhangend deeg.
- Zet het deeg 20 minuten in de koelkast en verwarm ondertussen de oven voor op 180°C. Bekleed de bakplaat met bakpapier.
- Vorm kleine balletjes van het deeg en druk ze een beetje plat als je ze op de bakplaat legt (niet te dicht naast elkaar want ze lopen nog iets uit). Op mijn bakplaat passen maximaal 12 koekjes.
- Bak de koekjes in 16-18 minuten goudbruin. Laat ze 5 minuten op de bakplaat afkoelen, voordat je ze op een rooster verder laat afkoelen.