In de zomermaanden kunnen we heerlijk genieten van allerlei soorten zacht fruit, waaronder blauwe bessen, frambozen, bramen en rode bessen. Maar wist je dat je in Nederland ook kunt genieten van de witte en zwarte bessen? De witte bes is een zusje van de rode bes, maar heeft een zoetere smaak. En de zwarte bes staat ook wel bekend als de cassis bes. Vanwege de veelzijdigheid van de verschillende soorten bessen, bedacht ik me om lekker te gaan borrelen met zacht fruit.
Zodra het zonnetje begint te schijnen en de temperatuur het toelaat, breng ik graag veel tijd door op mijn balkon. Buiten eten doe ik dan ook heel graag. Het liefst verwen ik mezelf tijdens de zomermaanden geregeld met een lekkere en uitgebreide borrelplank. Ik vind het leuk om hiermee te experimenteren en iedere keer iets anders op tafel te zetten. Door de heerlijke bessen van de Berrybrothers werd ik geïnspireerd om dit te verwerken in een drietal gezonde borrelrecepten.
Deze gezonde borrelrecepten zijn tot stand gekomen in samenwerking met Berrybrothers. Dit is een familiebedrijf gespecialiseerd in het telen en vermarkten van Nederlands zacht fruit, met de rode bes als parade paardje. Maar naast de rode bes, telen zij ook frambozen, blauwe bessen, bramen, witte bessen en zwarte bessen. En deze twee laatste bessen spelen samen met de rode bes de hoofdrol in deze heerlijke gezonde borrelrecepten.
Ben je liefhebber van rode bessen? Op Snoepgezond vind je diverse recepten met de rode bes, waaronder granola koekjes en scones met rode bessen. Heb je nu al zin gekregen om te borrelen met zacht fruit, blijf dan zeker verder lezen.
Borrelen met zacht fruit
Course: BorrelDifficulty: Makkelijk4
personen15
minutes10
minutes25
minutesIngrediënten
1x recept salade met gegrilde groenten en rode bes
- Spiesjes
1 verpakking mini mozzarella (13 stuks)
26 stuks zwarte bessen
13 stuks witte bessen
13 basilicumblaadjes
- Crostini
0.5 stokbrood bruin
100 gram zachte geitenkaas
100 gram zwarte bes
50 gram witte bes
1 tl ahornsiroop
1 tl maïzena + 1 tl water
Werkwijze
- Bereid de salade van gegrilde groenten volgens het recept.
- Crostini
- Voeg de zwarte en witte bessen samen met de ahornsiroop toe aan een pannetje.
- Zet op het vuur en laat inkoken tot een compote (ongeveer 5-10 minuten). Om het proces te versnellen kun je de bessen eventueel plat drukken met een spatel.
- Meng de maïzena met een theelepel water en roer tot een papje. Voeg dit toe aan de compote en roer 1 minuut door.
- De compote is nu een soort jam geworden. Haal de pan van het vuur en laat afkoelen tot gebruik.
- Snijd het stokbrood in plakjes en verwarm een grillpan op het vuur.
- Bak het stokbrood aan beide kanten krokant in de grillpan.
- Besmeer het stokbrood met zachte geitenkaas en verdeel hierover een flinke theelepel van de bessencompote.
- Spiesjes
- Snijd de mozzarella bolletjes door midden.
- Pak kleine tapasprikkers en rijg hier als eerste een zwarte bes aan.
- Vervolgens een half mozzarella bolletje, gevolgd door een blaadje basilicum.
- Rijg er een witte bes aan en sluit af met een half mozzarella bolletje en eindig weer met een zwarte bes.
- Herhaal bovenstaande stappen voor de rest van de spiesjes.