Een van de lekkerste hapjes bij een high tea (of als ontbijt) vind ik toch wel de scone, mits deze heerlijk luchtig is. Want niets is zo vervelend als het een harde en droge bedoeling blijkt te zijn. Zelfs mijn favoriet, lemoncurd, maakt het dan niet goed. Gelukkig heb ik al een heel fijn recept voor heerlijke scones op snoepgezond staan en aan dat rijtje voeg ik nu deze appeltaart scones toe.
De combinatie van appelmoes, appel en kaneel is mega lekker. Niet alleen perfect voor een high tea, maar ook voor een uitgebreid ontbijt in het weekend. Denk je nu dat scones moeilijk zijn om te maken, dan heb je het helemaal mis! Het deeg meng je kort met de hand, laat je even rusten en vervolgens kun je er rondjes uitsteken. Het bakken in de oven is in 15 minuten gebeurd. En als de scones in de oven staan, kun je gerust de andere voorbereidingen voor het ontbijt doen of je drinkt alvast een lekker kopje koffie.
De appeltaart scones eet ik het liefst met wat clotted cream en abrikozen jam. Wil je clotted cream zelf maken, dan kun je het beste gaan voor een combinatie tussen slagroom en crème fraîche. In de verhouding 2:1, dus 2 delen slagroom en 1 deel crème fraîche. Eet de scones bij voorkeur als ze nog een beetje warm zijn, dan zijn ze namelijk het allerlekkerst! Ga jij dit gezonde ontbijtrecept proberen?
Appeltaart Scones
Course: OntbijtDifficulty: Makkelijk10
stuks15
minutes15
minutes30
minutesIngrediënten
325 gram bloem
1 zakje bakpoeder
40 gram zachte roomboter
40 gram suikervervanger (Sukrin)
50 gram appelmoes (zonder toegevoegde suikers)
50 gram ei
1 tl kaneel
1 appel geraspt
Werkwijze
- Verwarm de oven voor op 240°C en bekleed de bakplaat met bakpapier.
- Kneed alle ingrediënten voor het deeg rustig door elkaar. Gemengd is in dit geval ook gemengd. Het deeg kan wat plakkerig zijn, geen probleem dat trekt helemaal bij als je het nog iets doorkneed en uitrolt op het aanrecht in wat bloem.
- Zorg voor voldoende bloem op je aanrecht en leg het deeg erop. Rol het deeg uit tot een plak van ongeveer 2,5 cm dik. Draai en deeg regelmatig, zodat het niet teveel kan krimpen. Laat het deeg op het aanrecht ongeveer 10 minuten rusten.
- Steek met een ronde uitsteker plakjes uit het deeg en leg ze op de bakplaat. Als je het deeg opnieuw uitrolt, moet je het eerst weer even 10 minuten laten rusten, voordat je er nieuwe cirkels uit kunt steken. Een tip: leg je de uitgestoken cirkels tegen elkaar aan op de bakplaat. Op die manier komen de scones in de oven mooi recht omhoog.
- Bestrijk de bovenkant van de scones met losgeklopt ei of een beetje melk en bestrooi eventueel met wat amandelschaafsel.
- Verlaag de oven temperatuur naar 220°C en schuif de bakplaat voor 15 minuten in de oven.
- Haal de scones uit de oven en laat minimaal 10 minuten afkoelen, voordat je ervan kunt genieten.