Onlangs deed ik mee met een pannenkoeken wedstrijd van Biotoday. Voor deze wedstrijd maakte ik mega lekkere apple turmeric pancakes. De liefde voor de combinatie appel kurkuma is hier echt mee aangewakkerd. Dus het duurde dan ook niet lang of ik probeerde er een heerlijk tussendoortje mee te maken en dat werden deze appel kurkuma muffins.
Gezonde muffins
Gezonde muffins zijn een ideaal tussendoortje en makkelijk mee te nemen en te bewaren. Ik maak ze dan ook erg graag, zoals ook bijvoorbeeld deze heerlijke pumpkinspice muffins of chocolade banaan muffins die ik al eerder deelde op snoepgezond. Het voordeel van muffins ten opzichte van een cake is dat je al kant en klare porties hebt en deze niet hoeft te snijden o.i.d. De kans op uitdroging is dus ook heel klein en mits goed gekoeld en afgesloten bewaard, kun je de muffins dus iets langer bewaren dan een gezonde cake. Ik houd zelf voor muffins zo’n 4-5 dagen aan.
Superfood siroop
Het bijzondere aan deze appel kurkuma muffins is het gebruik van Curcum superfood siroop op basis van kurkuma, agave, gember en eikenhout. Een kruidige en bloemige siroop met een beetje pit. De siroop is een vegan alternatief voor honing en daarom erg geschikt in vegan (bak)recepten. Daarnaast is het een goed alternatief voor geraffineerde suiker en een veel lekkerder alternatief dan reguliere agave siroop. Ook kun je er heerlijke thee of andere drankjes mee maken. Maar het blijkt dus ook erg lekker in deze appel kurkuma muffins. Het haalt de kurkuma smaak echt goed naar boven, waardoor de muffins heerlijk kruidig en fris smaken. Precies zoals ik ze erg lekker vind.
Drink er een kopje thee bij, ook aangemaakt met de curcum superfood siroop en je geniet momentje is helemaal compleet. Omdat de curcum superfood siroop zo mooi verpakt is, is het ook ideaal om cadeau te doen. Een echte foodie en bakliefhebber maak je hier vast erg blij mee.
Ga jij dit makkelijke en gezonde recept voor muffins proberen?
Appel kurkuma muffins
Course: TussendoortjeDifficulty: Makkelijk8
stuks10
minutes28
minutes38
minutesDit recept is voldoende voor 5-6 grote of 8-9 kleinere muffins
IngrediΓ«nten
100 gram havermeel
100 gram (spelt)bloem
200 gram appelmoes
2 eieren*
50 ml curcum siroop
2 el zonnebloemolie
1.5 tl bakpoeder
1.5 tl kaneel
1/2 – 1 tl kurkuma
snufje zout
1 appel geraspt
Werkwijze
- Verwarm de oven voor op 175 graden en vet een siliconen muffinvorm in met wat bakspray. Of kies een metalen muffinvorm en bekleed met papiertjes.
- Klop de eieren samen met de olie, appelmoes en curcum siroop los. Voeg hieraan de droge ingrediΓ«nten toe en roer met een spatel tot een stevig en glad beslag.
- Rasp de appel en roer ook met de spatel door het beslag.
- Verdeel het beslag over de muffinvormpjes en schuif het geheel in de oven voor ongeveer 28 minuten. Controleer met een prikker of de muffins gaar zijn. Bij grotere muffins is de baktijd waarschijnlijk wat langer.
- Laat de muffins 10 minuten afkoelen en haal voorzichtig uit de vorm. Laat verder afkoelen.
- Bewaar de muffins in een afgesloten trommel in de koelkast. Maximaal 4-5 dagen houdbaar.
Notes
- * liever vegan? Vervang de eieren voor 100 gram appelmoes + 1 el zonnebloemolie extra. Voeg dan ook wat extra bakpoeder toe (0.5 theelepel). Check goed of de muffins dan niet iets langer in de oven moeten.